Jesper hade örnkoll på Lövön

Elvaårige Jesper var en av lördagens alla örnspanare. Tillsammans med två andra personer stod han längst ut på Lövön i östra Hjälmaren. Förhoppningen var att få se flera havsörnar, men allra helst också en kungsörn.

– Japp, och min önskan blev uppfylld. Vi såg till och med två kungsörnar. Jättekul, kommenterar Jesper.

Årets örnräkning var den första för Jesper, men det lär säkert bli fler.

– Visst var det kyligt ute, men jag hade tagit på mig rejält med kläder – i flera lager. Det var en bit att gå också, så vi fick upp värmen innan vi kom ut till udden.

Örnräkningen pågick två timmar. Hälften av tiden satt det en halvgammal havsörn rätt nära udden. Snart dök det upp flera, men då på längre avstånd.

– Havsörn har jag sett många gånger tidigare, både hemomkring och på andra platser i landet. Men kungsörn var en ny art för mig. Kul att vi fick se dem så bra. Vi kunde följa dem med tubkikarna rätt länge, berättar Jesper.

Örnar hör till Jespers favoriter. Likaså småfåglar, däribland kungsfågel och stjärtmes. Han har även en storfavorit som varken är örn eller småfågel.

– Ja, det är hägern. Den är så vacker och stolt, men den låter rätt skrapigt.

Har du några tips till andra som vill följa med ut på örnräkning?

– Ta på er ordentligt med kläder, ta med kikare och ladda med fika. Själv hade jag chokladmjölk och macka med mig.

– Det är förstås bra att ställa sig vid en plats med god sikt i många riktingar. Likaså att hårdspana åt alla håll – även upp över land. Många av örnarna vi såg var just över land.

Hänger du med även nästa år?

– Det räknar jag med och då hoppas jag att vädret är lika bra som i år. Visst var många minusgrader, men det var både soligt och vindstilla. Härligt!

Här kan du se resultatet av årets örnräkning.

Tipsa dina vänner!